Medus

Medus jau gadu tūkstošiem ilgi ir cilvēkam nozīmīgs pārtikas produkts un ārstniecības līdzeklis.
Tas ir bioloģiski aktīvs pārtikas produkts, kura galvenā sastāvdaļa ir ogļhidrāti, kas nodrošina cilvēkam enerģiju. Medus sastāvs ir atkarīgs no nektāraugu botāniskās izcelsmes, augsnes, klimatiskajiem apstākļiem, kā arī medus ieguves un uzglabāšanas veida.


Lietošana:
- medus tiek izmantots pārtikas un tējas un kafijas saldināšanai, kā arī kulinārijā garšas aromāta un izskata uzlabošanai;
- plaši izmanto arī kā dziedniecības līdzekli, jo tam piemīt baktericīdas, pretiekaisuma un audu mīkstinošas īpašības;
- medu pielieto arī kosmētikā, jo tas lieliski mitrina, attīra un baro ādu;
- masāžās un pirts procedūrās.

Rapšu medus

Šis medus pēc izsviešanas ļoti strauji kristalizējas, jo auga nektārā glikoze ir vairāk kā fruktoze. Šis medus kļūst pavisam balts, jo tajā praktiski nav minerālvielu. Tieši šīs īpašības padara rapšu medu par pašu maigāko, bez izteiktas garšas un aromāta. Mēs to saucam par ”bērnu – skolnieku medu”, jo degustācijās šo maigo medu parasti izvēlas bērni. Tā kā rapšu medus nesatur minerālvielas, tas nav alerģisks.
Šo medu mēs iesakām lietot kā saldinātāju pie tējas , kafijas u. c., jo tas neizmaina produkta garšu.

Pūpolu medus

Pats pirmais medus, ko ievāc jau no aprīļa beigām un maijā. Tas ir viens no biezākajiem mediem, kas ātri sakristalizējas ar rupjākiem graudiņiem. Šim medum ir maiga un izteikti patīkama garša un smarža. Pūpolu medum ir gaiši zaļgana līdz balta nokrāsa. Ja parādās arī dzeltenīgs tonis, tad nektāru bites atnesušas arī no pienenēm. Tā kā šis medus ievākts laikā, kad daba atmostas un augi uzplaukst, šī uzkrātā enerģija nonāk nektārā. Tādēļ pūpolu medus uzskatāms kā pats enerģētiskākais. Degustācijās vai tirgū šo medu parasti izvēlas gan meitas, gan mātes.
Pūpolu medus ir īpaši gards, bet to var likt arī pie tējas, un tas ir labākais medus pirts procedūrām.

Pieneņu medus

Medus ir dzeltenā krāsā, to bites ievāc maijā, parasti kopā ar pūpoliem. Kristalizējas vidēji ātri ar sīku kristāliņu struktūru. Ļoti garšīgs medus ar izteiktu pieneņu ziedu smaržu. Tā kā pienenes ir arī labs ārstniecības augs, šīs īpašības piemīt arī medum.

Pavasara (ābeļziedu- augļudārzu) medus

Bites tiek vestas ganībās uz maijā ziedošajiem dārziem, tiklīdz uzziedējušas kļavas, jo pēc neilga laika sāk ziedēt gan plūmes, gan ķirši, vēlāk – ābeles. Medum ir izteikts ābeļziedu aromāts un ,izsmalcināta garša. Pavasara medus ir unikāls ar to, ka bez termiskas apstrādes tas saglabā savu šķidro konsistenci ilgu laiku, reizēm pat gadu.
Šis medus ir kā radīts īstiem gardēžiem. Pavasara medus divus gadus ir atzīts kā garšīgākais medus Latvijā. Izstādē Rīga Food tam piešķīra zelta medaļu.

Kumelīšu medus

Kumelīšu medu neizdodas ievākt katru gadu. Tas tiek ievākts jūlijā no smaržīgajām kumelītēm un zirgkumelītēm. Šis medus ir dzeltenā krāsā, ļoti aromātisks ar skābenu garšu. Medus konsistence ir smalkgraudaina. Kumelīšu medum piemīt ārstnieciskas īpašības. Ir bijušas atsauksmes no medus lietotājiem, ka tas labi palīdzējis pie ielaista klepus.

Meža aveņu medus

Tas ir pirmais no tumšajiem mediem, ka tiek ievākts jūnija vidū meža izcirtumos un stigās. Šim medum piemīt maiga , tā kā aveņu tējas garša.

Latvāņu medus

Šis ekskluzīvais medus tiek ievākts jūlija sākumā. Tas ir ļoti aromātisks ar izteiktu garšu un tai sekojošu pēcgaršu -gluži kā vīnam. Medum piemīt nomierinošs efekts. Gribam pievērst uzmanību tam, ka šis medus nav indīgs, jo pats augs ir ārstniecisks. Augs var kļūt bīstams tad , ja vienlaikus sakrīt trīs momenti- gaiša āda-uz kuru iedarbojas saules ultravioletie stari – uz ādas ir nonākusi auga sula. Šis apstākļu kopums var radīt apdegumus uz ādas. Un Jūs jau ziniet, ka nektārs un augu sula ir pilnīgi atšķirīgas lietas.
Latvāņu medus raža nekad nav liela , jo ganības ir nelielas. Divus gadus latvāņu medus ir atzīts par trešo garšīgāko medu Latvijā.

Liepu medus

Liepu medus tiek ievākts jūnija beigās- jūlija sākumā. Tas ir gaišs medus ar stipru, izteiktu mentola garšu, dod atsvaidzinošu efektu. Labākais medus pie saaukstēšanās, sviedrējošs.

Meža medus

Meža medu var ievākt visu vasaru no koku lapām un skujām. Parasti šis medus ir ļoti tumšs ar dažādu garšas buķeti, kas atkarīga no laika apstākļiem un koku sugām. Tumšā nokrāsa liecina par to, ka medū ir daudz minerālvielu. Šāds medus tiek ievākts, kad aukstas naktis mijas ar karstām dienām.

Bišu amoliņa medus

Bišu amoliņa medus tiek ievākts jūlijā no savvaļas vai speciāli sētiem nektāraugiem. Medus ir gaišā krāsā un ir viens no biezākajiem mediem. Saziedot tas veido maigu, smalkgraudainu medu. Garša neizteikta.

Viršu medus

Viršu medu ievāc augustā purvos, mežos- silos. Medus ir tumšs, želejveida. Tā kā fruktoze šajā medū ir vairāk ka glikoze, tas nesazied vispār vai sazied ļoti minimāli. Burciņās šo medu var atpazīt pēc sīkiem gaisa burbulīšiem visā tilpumā. Atšķirībā no citiem mediem, viršu medus tiek izspiests no šūnām. Viršu medum ir raksturīga rūgtena garša un izteikts, patīkams aromāts. Medus ir nomierinošs un viens no ārstnieciskākajiem.

Griķu medus

Griķu medu ievāc jūlija mēnesī speciāli sētos laukos. Atkarībā no sējumu platības ir iespējams ievākt lielākas vai mazākas koncentrācijas griķu medu. Svaigs medus ir ir trīsvērtīgā dzelzs, ko cilvēka organisms spēj uzņemt. Tādēļ šo medu iesakām veģetāriešiem, sievietēm, grūtniecēm u.c.

Āboliņa medus

Āboliņa medu ievāc vasarā pļavās vai speciāli sētās platībās. Medus ir gaišs, caurspīdīgs, ļoti šķidrs. Saziedot veidojas balts, smalkgraudains medus. Izteikti maiga garša ar vieglu aromātu.

Rudzupuķu medus

Rudzupuķu medu ievāc vasarā aizaugušos tīrumos. Medus ir koši dzeltenā krāsā ar viegli rūgtenu garšu. Ļoti ārstniecisks medus pie elpošanas ceļu saslimšanām.


Meduspils draugi: